Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

In een kinderdagverblijf in Zwijndrecht bij Antwerpen heeft zich begin april een uitbraak van mazelen voorgedaan. In een groep van 34 jonge kinderen werden 28 gevallen van mazelen vastgesteld. Negen van hen lagen een tijdje in het ziekenhuis, maar werden intussen ontslagen. De kinderen waren jonger dan een jaar, de leeftijd waarop een eerste vaccinatie plaatsvindt.

“Een eerste melding hierover kregen we aan het begin van de paasvakantie”, zegt Ria Vandenreyt, woordvoerder van het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid. “We hebben daarop de ouders aangeraden om hun kind tussen 6 en 12 maanden nu al een eerste vaccinatie te geven.”

De kinderen werden ook gescreend met speekseltesten. Huisartsen en kinderartsen in de regio werden eveneens geïnformeerd. Het agentschap heeft ook de taak op zoek te gaan naar de bron van de besmetting. “Die ligt alvast bijna zeker niet bij een persoon die in het buitenland besmet is geraakt of een besmet persoon hier op bezoek”, aldus Vandenreyt.

Oor- of longontsteking bij volwassenen
Mazelen is een erg besmettelijke ziekte, die door de lucht verspreid wordt. Een typisch symptoom zijn vlekken over het hele lichaam. Een persoon is besmettelijk vier dagen voor tot vier dagen na het optreden van de ziekteverschijnselen. Kinderen zijn meestal één tot twee weken ziek.

Bij volwassenen verloopt de ziekte ernstiger. Bij 10 tot 20 procent van de mazelengevallen kunnen complicaties zoals een oor- of longontsteking optreden. Bij 1 op 1.000 gevallen treedt acute hersenontsteking op, wat kan lijden tot blijvende schade of overlijden.