Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Bof wordt veroorzaakt door het bofvirus. Vroeger kwam bof veel voor, maar sinds de inenting tegen bof is de ziekte zeldzaam geworden. In Nederland worden sinds 1987 alle kinderen op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar tegen bof ingeënt.

Bof begint met hangerigheid, oplopende koorts en aan één zijde zwelling van de oorspeekselklier. Deze klier zit voor en onder het oor, in de wang. Door deze zwelling lijkt het gezicht verbreed en staat het oorlelletje wat naar buiten. Soms raakt ook de oorspeekselklier aan de andere kant ontstoken. Ook de speekselklieren onder de tong kunnen ontstoken raken en vaak hebben kinderen last van hoofdpijn en buikpijn. Na een week neemt de zwelling van de klieren af en na twee weken is het kind meestal volledig hersteld.

Bij zeer jonge kinderen ontstaat heel zelden een hersenvliesontsteking. Kinderen zijn dan meestal erg ziek en suf. Ook hoofdpijn en braken kunnen tekenen zijn van een hersenvliesontsteking. Een hersenvliesontsteking door bof geneest meestal goed. Bij zwangere vrouwen kan bof leiden tot een miskraam.

Wat kunt u zelf doen?

Bij bof zijn geen speciale maatregelen nodig. Laat kinderen met koorts goed drinken, geef ze eventueel waterijsjes. Eten is minder belangrijk. Vermijd zure voedingsmiddelen. Deze prikkelen de speekselklieren en veroorzaken pijn bij kinderen met bof.

Welke medicijnen kunt u geven?

Bof gaat vanzelf over en er zijn geen medicijnen die de genezing versnellen. Bij koorts kunt u paracetamol geven. Kinderen voelen zich dan vaak minder ziek.

Is bof besmettelijk?

Bof is erg besmettelijk vanaf één tot twee dagen voor de zwelling van de oorspeekselklier tot vijf dagen daarna. Het bofvirus wordt vooral overgedragen door praten, hoesten en niezen. Het duurt na besmetting 12 tot 25 dagen voordat iemand ziek wordt.

Naar school of het kinderdagverblijf?

Omdat kinderen met bof al besmettelijk zijn voordat de bof zichtbaar is, heeft het weinig zin om kinderen thuis te houden om besmetting van anderen te voorkomen. Ze mogen dus gewoon naar school of het kinderdagverblijf. Breng wel de school of het kinderdagverblijf op de hoogte om te voorkomen dat zwangere vrouwen die de bof nog niet hebben gehad of niet zijn ingeënt, worden besmet.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts als het kind minder dan de helft drinkt van wat het normaal drinkt.  Neem met spoed contact op met de huisarts wanneer het kind ernstig ziek is, en bij sufheid, hoofdpijn en braken.