Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Hoofdluis geeft jeuk op het hoofd. Vaak kunt u zien dat het kind op het behaarde hoofd gekrabd heeft. Als er luizeneieren (neten) te zien zijn, is de besmetting al enkele weken aan de gang. Besmetting vindt plaats door gewoon contact tussen, meestal schoolgaande, kinderen. Ook door het lenen van een kam en het dragen van andermans muts, jas, trui of sjaal, kunnen luizen van het ene kind op het andere overgaan.

Waar moet u op letten?

Na behandeling moet gekeken worden of alle neten verdwenen zijn. Is dat niet het geval, start dan met een nieuwe behandeling.

Wat kunt u zelf doen?

Reinig mogelijke bronnen van besmetting, zoals kleding, haarborstels, kammen en hoofdkussens, goed. Behandel het haar met luizendodende middelen. Hiervoor is XT luis (dimeticon) het meest geschikt. Kam na de behandeling de haren met een speciale luizenkam (de nissakam) om de gedode neten te verwijderen.

Welke medicijnen kunt u gebruiken?

Dimeticon is het meest werkzaam en zonder recept verkrijgbaar. Ook permetrine en hoofdlotion met malathion zijn geschikt en eveneens vrij verkrijgbaar bij de drogist. De wijze van toepassing wordt in de bijsluiter of op de verpakking uitgebreid beschreven.

Is hoofdluis besmettelijk?

Hoofdluis wordt door gebruikelijke contacten tussen kinderen overgedragen. Het hebben van hoofdluis wil niet zeggen dat er onvoldoende hygiëne in het gezin is.

Naar school of het kinderdagverblijf?

Er is geen reden om het kind niet naar school of het kinderdagverblijf te brengen. Meld wel bij de school- of kinderdagverblijfleiding dat het kind hoofdluis heeft. Waarschijnlijk heeft het kind de besmetting opgelopen op school of op het kinderdagverblijf, zodat daar verdere maatregelen genomen kunnen worden.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts als de hoofdhuid schilferig en rood is. Andere aandoeningen kunnen dan de oorzaak van de jeuk zijn.