Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Kinkhoest is een zeer besmettelijke hoest die wordt veroorzaakt door een bacterie. Het begint als een gewone verkoudheid met niezen, soms wat verhoging en een droge hoest. Na ongeveer twee weken ontstaan hevige buien van hoeststoten, waarbij kinderen helder, taai slijm opgeven en soms overgeven of blauw aanlopen. De hoestbuien eindigen met een lange, piepende inademing (het ‘kinken’). Kinderen kunnen van het hoesten zo uitgeput raken, dat ze de kracht niet meer hebben om goed te drinken. Na ruim twee weken zijn de hoestbuien meestal over, maar ze kunnen maanden later bij een gewone verkoudheid terugkeren.

In Nederland worden kinderen tegen kinkhoest ingeënt (de DKTP-prikken bij 2, 3, 4 en 11 maanden en een extra prik bij 4 jaar). Deze inentingen beschermen goed tegen kinkhoest, maar bij sommige kinderen niet helemaal. Ook werken ze niet levenslang. Wanneer een ingeënt kind toch kinkhoest krijgt, zijn de klachten wel minder. Antibiotica zorgen ervoor dat de besmettelijkheid snel over is, maar het hoesten wordt er niet minder van. Ook zijn kinderen met kinkhoest niet sneller beter met antibiotica.

Waar moet u op letten?

Pasgeborenen en zuigelingen kunnen door kinkhoest benauwd zijn of een stokkende ademhaling hebben, zonder dat ze hoesten.

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn geen middelen die de klachten van kinkhoest verminderen. Zorg voor een rustige omgeving, vooral als je kind een hoestaanval heeft. Houd het kind uit de buurt van kinderen jonger dan 1 jaar. Deze zijn namelijk nog niet volledig ingeënt tegen kinkhoest. Vermijd ook contact met vrouwen die langer dan 34 weken zwanger zijn. Wanneer vrouwen met kinkhoest bevallen, kunnen ze de kinkhoest namelijk overdragen op hun baby.

Welke medicijnen kunt u geven?

In de meeste gevallen gaat kinkhoest vanzelf over en zijn er geen speciale medicijnen nodig. Wanneer er in een gezin een baby of een zwangere vrouw is, krijgen soms alle gezinsleden antibiotica om besmetting van de baby te voorkomen.

Is kinkhoest besmettelijk?

De kinkhoestbacterie verspreidt zich gemakkelijk door hoesten en niezen. Kinkhoest is besmettelijk vanaf de eerste ziekteverschijnselen tot vier weken na het begin van het hoesten. Worden antibiotica gegeven, dan duurt de besmettelijkheid nog een week vanaf de eerste dag van de behandeling. Na besmetting met de kinkhoestbacterie duurt het gemiddeld zeven tot tien dagen, maar soms wel drie weken, voordat kinderen ziek worden.

Naar school of het kinderdagverblijf?

Kinkhoest is zeer besmettelijk, maar op het moment dat de diagnose gesteld wordt, heeft besmetting van andere kinderen meestal al plaatsgevonden. Daarom is het niet meer zinvol om kinderen thuis te houden. Wel is het verstandig om aan de leiding van de school of het kinderdagverblijf te melden dat uw kind kinkhoest heeft.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts:

  • als u kinkhoest vermoedt. De huisarts kan door onderzoek vaststellen of het inderdaad kinkhoest is. Dit is vooral belangrijk wanneer in het gezin een baby of zwangere vrouw aanwezig is. De huisarts kan dan eventueel antibiotica voorschrijven om besmetting van hen te voorkomen;
  • wanneer kinderen met kinkhoest koorts krijgen.