Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Krentenbaard (impetigo) is een besmettelijke huidinfectie, veroorzaakt door bacteriën (stafylokokken of streptokokken). Het begint meestal met ontstoken blaasjes, waarna er gele korsten ontstaan. De voorkeursplaatsen bevinden zich rond de neus en de mond, vandaar de naam krentenbaard.

Het kan ook op armen en benen voorkomen. In de meeste gevallen gaat krentenbaard vanzelf over in twee tot drie weken zonder littekenvorming. Ook bestaande huidaandoeningen, zoals eczeem of waterpokken, kunnen geïnfecteerd raken met krentenbaardbacteriën.

Waar moet u op letten?

Om verspreiding van krentenbaard tegen te gaan, zijn hygiënische maatregelen zeer belangrijk. Blijf van de plekken af en was regelmatig de handen!

Wat kunt u zelf doen?

  • Laat het kind niet aan de plekjes komen.
  • Was regelmatig de handen.
  • Houd de nagels kort. Maak voorwerpen die kinderen aanraken (deurknoppen, speelgoed) regelmatig schoon.
  • Laat het kind een eigen handdoek gebruiken.

Welke medicijnen kunt u geven?

Er zijn geen vrij verkrijgbare medicijnen tegen krentenbaard. Het aanbrengen van povidonjodium (Betadine) heeft weinig zin. Het houdt de uitbreiding van impetigo en de besmettelijkheid voor andere kinderen nauwelijks tegen.

Krentenbaard komt vaak voor rond de neus en de
mond, vandaar de naam krentenbaard
krentenbaard

Is krentenbaard besmettelijk?

Impetigo is een besmettelijke aandoening. Het is belangrijk dat de kinderen niet aan de plekken komen en goed de handen wassen. Het afdekken van de plekken met een pleister kan de besmettelijkheid verminderen. Na besmetting duurt het ongeveer één tot drie dagen voordat er verschijnselen van krentenbaard optreden.

Naar school of het kinderdagverblijf?

Kinderen met krentenbaard mogen gewoon naar school of het kinderdagverblijf. Het is nooit bewezen dat het weren van kinderen met krentenbaard van school of het kinderdagverblijf helpt om nieuwe gevallen te voorkomen. Sommige scholen en kinderdagverblijven hanteren het beleid dat kinderen met krentenbaard eerst met antibiotica behandeld moeten worden voordat ze weer mogen komen. Het is echter niet aangetoond dat dit zinvol is.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts als er rode plekjes met gele korstjes ontstaan en u denkt aan krentenbaard. Deze kan dan een antibiotische crème voorschrijven, die uitbreiding van de infectie tegenhoudt en het risico op besmetting van andere kinderen vermindert. Wanneer de crème niet helpt of als het kind ziek is of koorts heeft, kunnen antibiotica als drank of tabletten nodig zijn. Als een eczeemplek met een krentenbaardbacterie is geïnfecteerd, zal de huisarts eerst het eczeem behandelen en daarna pas de krentenbaard.