Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Mazelen is een zeer besmettelijke kinderziekte, die wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. In Nederland komen mazelen vrijwel niet meer voor, omdat de meeste kinderen daartegen zijn ingeënt. Toch zien we nog weleens mazelen bij kinderen die uit een bepaalde geloofs- of levensovertuiging niet zijn ingeënt.

Soms komen mazelen ook voor bij ingeënte kinderen. Het begint met koorts, hoesten, een loopneus en rode ogen. Kenmerkend voor mazelen zijn kleine witte plekjes in de mond, zo groot als een speldenknop. Ze zijn meestal te zien aan de binnenzijde van de wangen. Enkele dagen later ontstaan vlekjes. Ze zijn rood, soms wat bruinig, en meestal het eerste te zien achter de oren. Daarna verspreiden ze zich over het hele lichaam. Soms jeuken ze.

Meestal gaan mazelen vanzelf over en zijn kinderen na ruim een week weer helemaal hersteld. Soms kunnen kinderen een oorontsteking of een longontsteking krijgen.

Waar moet u op letten?

Tijdens de zwangerschap kunnen mazelen leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. De meeste zwangeren zijn echter ingeënt tegen mazelen, waardoor ze tegen de ziekte beschermd zijn. Het is dan ook niet nodig om kinderen uit de buurt van zwangeren te houden. Ook kunnen mazelen ernstig verlopen bij mensen met een sterk verminderde afweer (bijvoorbeeld patiënten die chemotherapie hebben), en bij kinderen van 6 tot 14 maanden, die nog niet hun eerste BMR-prik hebben gehad.

Wat kunt u zelf doen?

Bij mazelen zijn geen speciale maatregelen nodig. Laat kinderen met koorts goed drinken, geef ze eventueel waterijsjes. Eten is minder belangrijk.

Welke medicijnen kunt u geven?

Mazelen gaan meestal vanzelf over en er zijn geen medicijnen die de genezing versnellen. Bij koorts kunt u paracetamol geven. Kinderen voelen zich dan vaak minder ziek.

Roodbruine uitslag bij mazelen
mazelen

Zijn mazelen besmettelijk?

Mazelen zijn besmettelijk vanaf vier dagen voordat de eerste vlekjes zichtbaar zijn tot vier dagen nadat de eerste vlekjes verschenen. Het mazelenvirus verspreidt zich door praten, hoesten en niezen. Het duurt na besmetting zeven tot veertien dagen voordat iemand ziek wordt.

Naar school of het kinderdagverblijf?

Omdat vrijwel iedereen in Nederland tegen mazelen is ingeënt, zullen maar weinig mensen de ziekte krijgen na contact met mazelen. Omdat kinderen het mazelenvirus al hebben overgedragen voordat de uitslag zichtbaar is, is het niet zinvol om kinderen thuis te houden.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts:

  • als u denkt dat een kind mazelen heeft. Wanneer de huisarts inderdaad mazelen vaststelt, is het belangrijk verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen;
  • als het kind minder dan de helft drinkt van wat het normaal drinkt;
  • als het kind oorpijn krijgt, veel gaat hoesten of opnieuw koorts krijgt nadat deze verdwenen was; dan kan sprake zijn van een oorontsteking of longontsteking en kunnen antibiotica nodig zijn;
  • wanneer u zelf zwanger bent en u niet weet of u tegen mazelen bent ingeënt of de ziekte hebt gehad.