Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Pseudokroep (laryngitis subglottica) is een virusontsteking van de bovenste luchtwegen die vooral voorkomt bij kinderen van een half tot drie jaar. Bij pseudokroep heeft het kind last van benauwdheid, een hoorbare inademing en een typische blafhoest. Door onrust van het kind wordt de benauwdheid vaak erger. 

Het beloop is meestal heel kenmerkend. Als u het kind op de gewone tijd in bed hebt gelegd, wordt het, na een paar uur geslapen te hebben, benauwd wakker. Het hoest dan met het typische geluid van een zeehond. Meestal heeft het kind geen koorts. Een aanval van pseudokroep kan één keer voorkomen, of een aantal keren achter elkaar. Soms zijn er aanvallen met grotere tussenpozen.

Waar moet u op letten?

Neem contact op met de huisarts als het kind koorts heeft, kwijlt of heel benauwd is.

Wat kunt u zelf doen?

  • Pseudokroep is meestal een onschuldige aandoening die in de loop van een of twee uur vanzelf weer overgaat.
  • Blijf zelf rustig. Als u paniekerig wordt, draagt u de angst over op uw kind, waardoor de benauwdheid van uw kind erger kan worden.
  • Neem uw kind op schoot en leid het af met een knuffel of speelgoed of door een verhaaltje voor te lezen.
  • U kunt samen met uw kind in bad gaan zitten of naast de warme, stromende douche met de deur van de badkamer dicht. Doe dit tien tot twintig minuten. Op
    deze manier samen met uw kind bezig zijn, kan al veel rust geven. Als uw kind de stoom of het bad niet prettig vindt, dan kunt u er beter mee stoppen.
  • Laat uw kind iets drinken wat de keel verzacht, bijvoorbeeld een kopje warme thee.

Welke medicijnen kunt u geven?

Er zijn geen vrij verkrijgbare medicijnen die helpen bij pseudokroep.

Is pseudokroep besmettelijk?

Pseudokroep wordt veroorzaakt door dezelfde virussen die luchtweginfecties, zoals verkoudheid, veroorzaken. Deze virussen komen ook bij gezonde mensen voor en kunnen dan leiden tot een luchtweginfectie, maar niet iedereen wordt er ziek van.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts als uw kind onrustig, suf of erg benauwd wordt, of als de genoemde adviezen niet helpen. De huisarts kan een spray geven met een corticosteroïd, waarmee na verloop van tijd de benauwdheid in de meeste gevallen minder wordt.