Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Rodehond (rubella) wordt veroorzaakt door een virus. Vroeger kwam rodehond veel voor, maar sinds de inenting daartegen is de ziekte zeldzaam geworden. In Nederland worden sinds 1963 alle meisjes en sinds 1975 alle jongens tegen rodehond ingeënt. Rodehond begint als een gewone verkoudheid met snotterigheid en soms wat koorts. Vervolgens raken de lymfeklieren achter de oren en in de hals opgezet. Een dag daarna ontstaan rozerode vlekjes. Deze zijn het eerst te zien in het gezicht, later ook op de romp en binnen twee dagen op armen en benen. De vlekjes zijn soms voelbaar en kunnen samenvloeien tot grotere vlekken. Ook kunnen ze wat jeuken.

Waar moet u op letten?

Tijdens de zwangerschap kan rodehond ernstig zijn, omdat het problemen kan geven voor de baby. Dat geldt vooral voor de eerste drie maanden van de zwangerschap. De meeste zwangeren zijn echter tegen de ziekte ingeënt, waardoor ze tegen de ziekte beschermd zijn. Het is dan ook niet nodig om kinderen uit de buurt van zwangeren te houden.

Wat kunt u zelf doen?

Bij rodehond zijn geen speciale maatregelen nodig. Laat kinderen met koorts goed drinken, geeft ze eventueel waterijsjes. Eten is minder belangrijk.

Welke medicijnen kunt u geven?

Rodehond gaat vanzelf over en er zijn geen medicijnen die de genezing versnellen. Mentholpoeder of mentholgel kan helpen tegen de jeuk. Bij koorts kunt u paracetamol geven. Kinderen voelen zich dan vaak minder ziek.

Bij rodehond zijn er kleine vlekjes op de romp
en vaak ook in het gezicht.
rodehond

Is rodehond besmettelijk?

Rodehond is besmettelijk van 10 dagen voor tot 7 dagen na het begin van de vlekjes. Het rodehondvirus verspreidt zich door praten, hoesten en niezen. Het duurt na besmetting 12 tot 23 dagen voordat iemand ziek wordt.

Naar school of het kinderdagverblijf?

Rodehond is een besmettelijke kinderziekte. Omdat kinderen met rodehond al besmettelijk zijn voordat de vlekjes zichtbaar zijn, is het niet zinvol om kinderen thuis te houden om besmetting van anderen te voorkomen. Ze mogen dus gewoon naar school of het kinderdagverblijf. Geef het wel door aan het personeel om te voorkomen dat zwangere vrouwen die de ziekte nog niet hebben gehad of niet zijn ingeënt, worden besmet.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts:

  • als het kind erg ziek is of als het kind minder dan de helft drinkt van wat het normaal drinkt;
  • wanneer u zelf zwanger bent en u niet weet of u tegen rodehond bent ingeënt of de ziekte hebt gehad.