Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Roodvonk wordt veroorzaakt door een bacterie, de streptokok. Vroeger was roodvonk een veelvoorkomende, vaak ernstige ziekte. Tegenwoordig zien we roodvonk veel minder vaak optreden en zijn kinderen er meestal ook minder ziek van.

Roodvonk begint met koorts, keelpijn en vaak pijnlijke klieren in de hals. Soms gaat het samen met buikpijn of overgeven. Op de tweede dag ontstaan rode vlekjes. In het begin op de romp en later over het hele lichaam. Het zijn een soort rode puntjes op een rode achtergrond. Daardoor lijkt het een beetje op kippenvel. De huid voelt ruw aan, alsof het schuurpapier is. Vooral in de liezen en oksels is de uitslag zichtbaar. De huid rond de mond blijft bleek. De tong is in het begin wit, maar gaat na enkele dagen lijken op een framboos: rood, dik en bobbelig. Na één tot drie weken kan de huid vervellen, vooral aan de handen en de voeten.

Meestal gaat roodvonk vanzelf over. Heel soms krijgen kinderen enkele weken na roodvonk een ontsteking van de nieren, hartkleppen of gewrichten.

Waar moet u op letten?

Voor kinderen met een verminderde weerstand, hartafwijkingen, afwijkingen in het keel-, neus- en oorgebied en kinderen met het syndroom van Down, kan roodvonk een ernstige ziekte zijn. Houd hen dus uit de buurt van kinderen met roodvonk of overleg met de huisarts of antibiotica nodig zijn om hen tegen roodvonk te beschermen.

Wat kunt u zelf doen?

Bij roodvonk zijn geen speciale maatregelen nodig. Laat kinderen met koorts goed drinken, geef ze eventueel waterijsjes. Eten is minder belangrijk.

Welke medicijnen kunt u geven?

Meestal gaat roodvonk vanzelf over en zijn er geen speciale medicijnen nodig. Bij koorts kunt u paracetamol geven. Kinderen voelen zich dan vaak minder ziek.

Bij roodvonk kan de tong rood, dik en bobbelig zijn (frambozentong)
Soms kan bij roodvonk na 2-3 weken de huid van de handpalmen vervellen

frambozentong
roodvonk

Is roodvonk besmettelijk?

Roodvonk is besmettelijk van vlak voordat de vlekjes zichtbaar zijn tot drie weken daarna. Bij behandeling met antibiotica zijn kinderen na twee dagen niet meer besmettelijk. De roodvonkbacterie verspreidt zich door praten, hoesten en niezen. Het duurt na besmetting twee tot zeven dagen voordat iemand ziek wordt.

Naar school of het kinderdagverblijf?

Kinderen met roodvonk mogen in principe naar school of het kinderdagverblijf. Het is wel verstandig om te melden dat het kind roodvonk heeft, zeker wanneer het nog besmettelijk is. Soms kan de GGD adviseren om kinderen met roodvonk pas toe te laten wanneer ze behandeld zijn met antibiotica.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts:

  • als het kind erg ziek is of als het kind minder dan de helft drinkt van wat het normaal drinkt;
  • bij het syndroom van Down, een hartafwijking, sterk verminderde weerstand of een afwijking in het keel-, neus- en oorgebied. Antibiotica kunnen dan nodig zijn;
  • als het kind na enkele weken bleek en lusteloos wordt met gezwollen oogleden. De plas kan daarbij roze of rood zijn;
  • als het kind na enkele weken last krijgt van warme, rode en opgezette gewrichten met kortademigheid en koorts.