Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

De vijfde ziekte wordt veroorzaakt door een virus en komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar. De ziekte begint met koorts, hangerigheid, spierpijn, hoofdpijn en jeuk. Na vijf tot zeven dagen ontstaat huiduitslag die begint op de wangen. Deze zijn opvallend rood, de zogenaamde appelwangen. Het gebied rond de neus is bleek. Enkele dagen later breidt de uitslag zich uit naar de billen, armen en benen en soms ook naar de romp. Het zijn rozerode vlekjes die soms samenvloeien tot grotere vlekken. De uitslag verdwijnt meestal binnen een week, maar kan in de weken daarna, bij warmte, kou of inspanning, weer terugkomen. Soms hebben kinderen pijn in de gewrichten.

Waar moet u op letten?

Vrouwen die tijdens de eerste helft van de zwangerschap de vijfde ziekte krijgen, hebben een iets verhoogd risico op een miskraam. Maar de meeste zwangere vrouwen zullen de ziekte ooit hebben gehad en kunnen daardoor de ziekte niet opnieuw krijgen.

Wat kunt u zelf doen?

Bij de vijfde ziekte zijn geen speciale maatregelen nodig. Laat kinderen met koorts goed drinken, geef ze eventueel waterijsjes. Eten is minder belangrijk. Houd kinderen twee weken uit de volle zon en baad ze niet in heet water, omdat de huiduitslag dan kan terugkomen.

Welke medicijnen kunt u geven?

De vijfde ziekte gaat vanzelf over en er zijn geen medicijnen die de genezing versnellen. Bij koorts of pijn in de gewrichten kunt u paracetamol geven. Kinderen voelen zich dan vaak minder ziek. Mentholpoeder kan helpen om de jeuk te bestrijden.

Typisch bij de vijfde ziekte zijn de felrode wangen
vijfde ziekte

Is de vijfde ziekte besmettelijk?

De vijfde ziekte is besmettelijk in de week voordat het kind ziek wordt. Het virus verspreidt zich door praten, hoesten en niezen. Het duurt na besmetting 7 tot 21 dagen voordat iemand ziek wordt.

Naar school of het kinderdagverblijf?

Op het moment dat de ziekte wordt vastgesteld is de besmettelijkheid over. Het is dus niet zinvol om kinderen thuis te houden om besmetting van anderen te voorkomen. Geef aan de leiding van de school of het kinderdagverblijf door dat uw kind de vijfde ziekte heeft zodat zij zwangere vrouwen kunnen informeren.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts als:

  • het kind erg ziek is of als het kind minder dan de helft drinkt van wat het normaal drinkt;
  • als u zelf zwanger bent en iemand in uw omgeving de vijfde ziekte heeft.