Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Waterpokken is een zeer besmettelijke kinderziekte die wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Bijna alle kinderen krijgen ooit waterpokken, meestal in de winter of vroege lente. Het is vrijwel altijd een onschuldige ziekte, die vanzelf overgaat. De meeste kinderen zijn eerst wat hangerig of verkouden, vaak met wat koorts. Daarna ontstaan jeukende, rode vlekjes over het gehele lichaam die veranderen in blaasjes met helder vocht. De blaasjes gaan vaak kapot, waarna korstjes ontstaan. Deze korstjes vallen na 1 tot 2 weken af. Kenmerkend voor waterpokken is de aanwezigheid van blaasjes tussen de hoofdharen. Vaak zijn er ook blaasjes in de mond. Sommige kinderen hebben maar enkele waterpokken, andere zitten helemaal onder.

Waar moet u op letten?

Tijdens de zwangerschap kunnen waterpokken ernstig zijn, omdat de ziekte problemen kan geven voor de baby. De meeste zwangeren hebben echter als kind al waterpokken gehad, waardoor ze tegen de ziekte beschermd zijn. Het is dan ook niet nodig om kinderen uit de buurt van zwangeren te houden. Ook kan een waterpokkeninfectie ernstig verlopen bij mensen met een sterk verminderde afweer (bijvoorbeeld patiënten die chemotherapie ondergaan), ook al hebben ze zelf ooit waterpokken gehad.

Wat kunt u zelf doen?

Wanneer kinderen gaan krabben, kunnen de blaasjes opengaan en ontsteken. Dat geeft dan vaak littekens. Houd daarom de nagels kort en schoon. Bij blaasjes in de mond kunnen koude dranken of waterijsjes de pijn verlichten.

Welke medicijnen kunt u geven?

Waterpokken gaan vanzelf over en er zijn geen medicijnen die de genezing versnellen. Mentholpoeder of mentholgel kan helpen om de jeukte bestrijden. Wanneer de blaasjes zijn opengekrabd, kunt u lotio alba aanbrengen. Dit is een verkoelende vloeistof, die bij de drogist of apotheek verkrijgbaar is. Bij koorts kunt u paracetamol geven. Kinderen voelen zich dan vaak minder ziek.

Waterpokken beginnen met rode vlekjes, later komen
er blaasjes en korstjes
waterpokken

Zijn waterpokken besmettelijk?

Waterpokken zijn besmettelijk van twee dagen voor het verschijnen van de blaasjes totdat deze zijn ingedroogd. Het waterpokkenvirus verspreidt zich door praten, hoesten en niezen en ook het vocht van de blaasjes kan andere mensen besmetten. Het duurt na besmetting 10 tot 21 dagen voordat iemand ziek wordt.

Naar school of het kinderdagverblijf?

Omdat waterpokken erg besmettelijk zijn, hebben de meeste volwassenen ooit waterpokken gehad, ook al kunnen sommigen zich dat niet meer herinneren. Omdat kinderen het waterpokkenvirus al hebben overgedragen voordat de uitslag zichtbaar is, is het niet zinvol om kinderen thuis te houden om besmetting van anderen te voorkomen. Overigens hanteren veel luchtvaartmaatschappijen het beleid dat kinderen met waterpokken niet in een vliegtuig mogen zolang de blaasjes nog niet zijn ingedroogd.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts als:

  • het kind erg ziek is of als het kind minder dan de helft drinkt van wat het normaal drinkt;
  • u zelf zwanger bent en u niet weet of u ooit waterpokken hebt gehad.