Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Waterwratten (mollusca contagiosa) worden veroorzaakt door een virus. Het zijn rode bolletjes op de huid van 2 tot 5 mm met vaak een deuk in het midden. Ze komen vooral voor bij kinderen van 3 tot 9 jaar. Vaak komen waterwratten samen voor met eczeem. Waarom dat zo is, is niet goed bekend Waterwratten geven zelden klachten. Soms jeuken ze wat. Vaak worden waterwratjes lelijk of vies gevonden. Om die reden vragen ouders of kinderen vaak om verwijdering. Waterwratjes gaan echter vanzelf over, meestal binnen een halfjaar tot vier jaar. 

Waar moet u op letten?

Laat het kind niet aan de wrat krabben of peuteren en laat het kind eigen handdoeken gebruiken.

Wat kunt u zelf doen?

  • Voorkom verdere verspreiding, laat het kind niet aan de wrat krabben of peuteren.
  • Laat het kind eigen handdoeken gebruiken.

Welke medicijnen kunt u geven?

Er zijn geen vrij verkrijgbare middelen die ervoor zorgen dat waterwratten verdwijnen.

Waterwrat met het typische deukje in het oppervlak.
waterwrat

Zijn waterwratten besmettelijk?

Waterwratten zijn besmettelijk. De besmetting vindt waarschijnlijk plaats via huidcontact met vriendjes of klasgenoten. De tijd tussen besmetting en het ontstaan van waterwratten is twee tot zeven weken.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer het kind veel waterwratjes heeft, kan dit een lelijk of vies gezicht zijn. Dat kan een reden zijn om naar de huisarts te gaan. De behandeling die de huisarts dan kan toepassen, bestaat uit het verwijderen met een scherpe lepel, het aanbrengen van een etsende vloeistof of het aanstippen met vloeibare stikstof. Vooral als het kind meerdere waterwratten heeft, kan dit een pijnlijke behandeling zijn die tot meerdere wondjes leidt.