Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Wratten (verrucae vulgares) zijn kleine, goedaardige, bloemkoolachtige bobbeltjes op de huid. De kleinste zijn een paar millimeter groot. Ze kunnen in een groep naast elkaar voorkomen (bij de nagelriem). Zelden wordt een wrat groter dan 2 cm. Wratten komen vooral veel voor bij kinderen op de basisschool. Meestal op handen en voeten.

Wratten worden veroorzaakt door een infectie met een virus. Door kleine wondjes van de huid komt het virus binnen en ontstaat een wrat. Vanuit de wrat kan het virus zich spontaan of door krabben verder verspreiden en ook op andere plekken nieuwe wratten veroorzaken.

Wratten kunnen pijn geven, vooral wratten op de voetzool. Ook kunnen wratten er heel lelijk uitzien, vooral aan de handen of op het gezicht. Soms worden kinderen op school gepest met hun wratten. Wratten gaan altijd vanzelf over. Na een jaar zijn bij de helft van de kinderen de wratten spontaan verdwenen en na twee jaar bij tweederde van de kinderen.

Waar moet u op letten?

Wratten hoeven alleen behandeld te worden als het kind er last van heeft.

Wat kunt u zelf doen?

  • Voorkom verdere verspreiding, laat het kind niet aan de wrat krabben of peuteren.
  • Laat het kind eigen handdoeken gebruiken.Laat het kind slippers dragen in het zwembad en bij gebruik van gemeenschappelijke douches.
  • Laat het kind op school niet gymmen op blote voeten.

Welke geneesmiddelen kunt u gebruiken?

Wratten kunnen worden aangestipt met een aanstipvloeistof met salicylzuur. Kijk uit dat de vloeistof niet op de omliggende huid komt. U kunt de omliggende huid beschermen met vaselinezalf. Het dode wratweefsel kunt u na enkele dagen met een vijl of puimsteen wegvijlen. Als er veel wratten zijn, behandel dan nooit meer dan enkele wratten tegelijk.

Er zijn spuitbussen met vloeibare stikstof waarmee u de wrat kunt bevriezen. Wees hier erg voorzichtig mee. Als er na enkele keren behandelen geen reactie is, ga dan naar de huisarts.

Ontsierende handwratten
wratten

Zijn wratten besmettelijk?

Wratten zijn besmettelijk. Het wrattenvirus wordt overgedragen door handcontact tussen kinderen en via vloeren van zwembaden en openbare douches.

Wanneer naar de huisarts?

Ga naar de huisarts wanneer het kind veel last heeft van de wratten en de zelf toegepaste maatregelen niet helpen.  Deze kan de wratten aanstippen met stikstof. Dat is voor handwratten het beste. Na een aantal keer aanstippen, verdwijnen bij de helft van de kinderen de wratten. Bij voetwratten kiest de huisarts vaak salicylzuurzalf, die u zelf op de wrat van het kind kunt aanbrengen in combinatie met het aanstippen met stikstof. Behandeling geeft echter altijd klachten: het aanbrengen van stikstof is pijnlijk en salicylzuurzalf geeft irritatie van de huid. Als kinderen weinig klachten hebben, kunt u beter nog even afwachten.