Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

De zesde ziekte wordt veroorzaakt door een virus en komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 3 jaar. De ziekte begint met hoge koorts zonder andere verschijnselen. Na enkele dagen verdwijnt de koorts en op dat moment ontstaat huiduitslag. Die uit zich in kleine, lichtroze vlekjes die niet jeuken. Ze zijn het eerst zichtbaar op de romp. Later verschijnen ze ook op armen en benen. Na ongeveer twee dagen is de uitslag verdwenen. De meeste kinderen raken voor de leeftijd van 2 jaar besmet met het virus. Vaak gaat de zesde ziekte onopgemerkt voorbij.

Waar moet u op letten?

Vrijwel altijd gaat de zesde ziekte vanzelf over. Alleen bij kinderen met een sterk verlaagde weerstand, bijvoorbeeld tijdens chemotherapie, kan de ziekte ernstig verlopen. De zesde ziekte is niet gevaarlijk voor zwangeren.

Wat kunt u zelf doen?

Bij de zesde ziekte zijn geen speciale maatregelen nodig. Laat kinderen met koorts goed drinken, geef ze eventueel waterijsjes. Eten is minder belangrijk. Op het moment dat de vlekjes zichtbaar zijn, is de koorts over en voelen kinderen zich meestal niet meer ziek.

Welke medicijnen kunt u geven?

De zesde ziekte gaat vanzelf over en er zijn geen medicijnen die de genezing versnellen. Bij koorts kunt u paracetamol geven. Kinderen voelen zich dan vaak minder ziek.

De uitslag bij de zesde ziekte ontstaat vaak na het
dalen van de temperatuur
zesde ziekte

Is de zesde ziekte besmettelijk?

De zesde ziekte is besmettelijk, maar het is niet duidelijk hoe lang dat duurt. Het virus verspreidt zich door praten, hoesten en niezen. Het duurt na besmetting vijf tot veertien dagen voordat iemand ziek wordt.

Naar school of het kinderdagverblijf?

Omdat vrijwel alle kinderen met het virus in aanraking komen, is het niet zinvol om kinderen met de zesde ziekte thuis te houden.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts als het kind erg ziek is of als het kind minder dan de helft drinkt van wat het normaal drinkt.