Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Zwemmerseczeem is een schimmelinfectie tussen de tenen. Het komt vooral voor tussen de vierde en vijfde teen en tussen de derde en vierde teen. Zwemmerseczeem wordt veroorzaakt door een schimmel die op een warme en vochtige huid kan groeien. Dit is vooral tussen de tenen het geval. De huid ziet rood en er is jeuk. De infectie kan zich uitbreiden onder de tenen. Vaak is er sprake van een langdurige of een vaak terugkerende infectie.

Sommige kinderen hebben een langdurige schilferende infectie met weinig klachten. Ook hebben veel mensen de schimmel op de huid, terwijl de huid zelf niet aangetast wordt. Zij zijn dus ‘schimmeldragers’. Een derde van de patiënten met zwemmerseczeem heeft ook een schimmelinfectie van de nagel(s). Soms kunnen bacteriën zich op de beschadigde huid ontwikkelen, zodat er een ernstiger bacteriële huidinfectie ontstaat. Vaak is er dan een gele korst zichtbaar.

Waar moet u op letten?

Als het gebied rond de teen rood en pijnlijk wordt, kan dat komen door een infectie met een bacterie.

Wat kunt u zelf doen?

Om infectie te voorkomen is het van belang om de voeten, vooral tussen de tenen, na het douchen en zwemmen goed droog te maken en ook droog te houden. Schone sokken en talkpoeder helpen daarbij. Vermijd gemeenschappelijk gebruik van handdoeken bij een schimmelinfectie aan de voeten.

Welke medicijnen kunt u geven?

Bij zwemmerseczeem kunt u een antischimmelcrème (miconazolcrème) aanbrengen, die vrij verkrijgbaar is bij de drogist of apotheek.

Bij zwemmerseczeem is er een rode, soms schilferende
uitslag, vaak tussen en de rond de tenen
zwemmerseczeem

Is zwemmerseczeem besmettelijk?

Schimmels kunnen via geïnfecteerde voeten in douche- en kleedruimten van sportzalen en in zwembaden op andere personen overgaan. Spoel douchematten regelmatig uit en houd de vloeren in douche- en kleedruimten goed schoon. Draag badslippers om besmetting te voorkomen. Goed afdrogen van de voeten is uiteraard ook van belang.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts bij erge jeuk. Deze kan een crème met een combinatie van een antischimmelmiddel met een ontstekingsremmend middel voorschrijven. Bij gele korsten is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Dan zou er een bacteriële infectie kunnen zijn waarvoor een antibioticacrème nodig is. Tabletten om de schimmelinfectie te behandelen zijn bij kinderen bijna nooit nodig.