Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Vakantie is voor kinderen net zo belang­rijk als voor volwassenen. Ook kinderen hebben momenten nodig waarop ze (bijna) alles kunnen doen en laten wat ze willen. Geen stress om ’s ochtends op tijd op school te komen. Geen huiswerk en geen vastgelegd middagprogramma. Voor oudere kinderen is het heel belangrijk dat ze eens langer mogen opblijven en niet stipt op tijd in bed hoeven te liggen om­dat ze de volgende dag naar school moe­ten.

En voor het gezin is de vakantie ook belangrijk: dan is er tijd en gelegenheid voor gemeenschappelijke activiteiten en gesprekken. Omdat veel ongewone drukte problemen kan geven, moet u de vakantie goed plannen, anders is het hele gezin na de vakantie nog gestresster dan ervoor. En dat is nu juist niet de bedoe­ling van een vakantie met z’n allen. De behoeften van ouders en kinderen moe­ten met elkaar in overeenstemming wor­den gebracht. Dat is niet altijd eenvou­dig. Bedenk dat korte tripjes voor kleine kinderen best belastend zijn. Ga met baby’s pas op reis als ze vier tot vijf maanden oud zijn. Voor die tijd hebben de hele kleintjes nog geen vaste slaap- en eetritme. Want vergeet niet dat iedere nieuwe omgeving voor een zuigeling een enorme verandering is, die steeds weer moet worden verwerkt.

Daarbij komt bij buitenlandse reizen nog de klimaatswis­seling. Ga liever ook niet naar een gebied met een extreem klimaat, want dat zal uw kind geen goed doen. Het strand is altijd geschikt, zowel dat van de Noordzee als dat van de Middellandse Zee, hoewel u het laatste gebied hartje zomer beter kunt mijden. De kleintjes voelen zich het lek­kerst op het strand met een aangename watertemperatuur. Denk wel aan be­scherming tegen de zon.

Een goede planning is het halve werk

Informeer voor u een reis boekt naar de hygiënische omstandigheden van uw reisdoel, hoe ver het dichtst­bijzijnde ziekenhuis is, of er andere medische voorzieningen in de buurt zijn en of u ergens babyvoeding kunt kopen. Vraag ruim voor vertrek bij uw huisarts of bij de GGD welke in­entingen er nodig zijn en dergelijke. Vergeet niet uw zorgpas mee te ne­men.

Met de auto op weg

Zuigelingen hebben in de regel nog geen last van wagenziekte, maar autorijden kan voor kleine kinderen echt vervelend zijn. Daarom het advies: laat uw kind in de auto niet lezen of tekenen. Het beste is wanneer het kind tijdens het rijden uit het raam kijkt. Een paar druppels peper­muntolie op een zakdoek kan tegen wagenziekte helpen, of laat het kind op een schijfje citroen sabbelen of kauwgom kauwen. Stop tijdens de reis regelmatig, dan kan uw kind weer wat frisse lucht opsnuiven en wat bewegen .

Waar u bij vliegreizen op moet letten

Als u van plan bent om naar uw vakan­tiebestemming te vliegen, dan moet u er bij de start en de landing voor zorgen dat uw kind niet te veel druk in de gehoor­gangen voelt. Het beste wat u hiertegen kunt doen, is het kind zo veel mogelijk laten gapen, ergens hard op laten bijten of laten slikken. Als dit niet helpt, laat uw kind dan op kauwgom kauwen of maak het aan het lachen. En zorg ervoor dat uw kind tijdens de vlucht veel drinkt.

Zonnebrandolie niet vergeten

Bij zomerreizen moet u zich aan twee re­gels houden: geef uw kind altijd genoeg te drinken en zorg voor een zeer goede bescherming tegen de zon. Al jaren wij­zen wetenschappers erop dat zonnebrand ook na vele jaren alsnog tot huidkanker kan leiden. Voorkom zonnebrand dus te allen tijde. Een hoedje met een brede rand en een dun katoenen hemdje met lange mouwen helpen daarbij. Vooral ’s middags moet u zorgen dat de kinderen in de schaduw blijven. Dit geldt vooral voor hete gebieden. En bedenk dat het gevaar van zonnebrand in het water ook erg groot is. Gebruik alleen zonnebrand­olie met een hoge beschermingsfactor (ten minste factor 30) en let erop dat het middel waterbestendig is. Niet alleen aan zee, maar ook op wandelingen in de ber­gen of bij het skiën in de winter moet u de huid insmeren tegen zonnebrand.

Reisapotheek voor onderweg

Doordat kinderen graag op avontuur gaan, zijn kleine wondjes nauwelijks te vermijden. Het is echter niet altijd nodig om hiermee naar een arts te gaan. Als u een reisapotheek met de meest noodza­kelijke artikelen meeneemt, kunt u zichzelf en uw kind meestal zelf wel helpen. Laat u door uw apotheker of huisarts ad­viseren wat u in het land van bestem­ming nodig kunt hebben.

Eten in het zuiden

Vooral kleine kinderen lopen snel een maagdarminfectie (‘buikgriep’) op als het eten niet (helemaal) kiemvrij is. Let erop dat uw kind tijdens de vakantie geen rauwe voedingsmiddelen eet. Dat geldt niet alleen voor groenten en fruit, maar ook voor eieren, vlees en vis. Als u zelf kookt, is de grondregel: meteen opeten en niets bewaren. Ook met ijs moet u voorzichtig zijn. Koop water in afgesloten flessen waarvan de sluiting niet ver­broken is, want alleen dan weet u dat er niets mee is gebeurd.

Dit hoort in iedere reisapotheek

 • Pleisters
 • Schaar
 • Koortsthermometer (digitaal)
 • Pincet, ook voor splinters, eventueel tekentang
 • 3 steriele compressen (10×10 cm)
 • 2 zwachtels of snelverband
 • Huidontsmettingsmiddel
 • Wondzalf (jodium of betadine)
 • Tabletten of zetpillen of vruchtensap tegen koorts of pijn
 • Zout- en suikertabletten of -poeder
 • ORS (oraal rehydratiemiddel) bij diarree en overgeven
 • Neusspray of -druppels
 • Zonnebrandolie met hoge beschermingsfactor
 • Insectenwerend middel
 • Medicijnen die uw kind geregeld nodig heeft (bijvoorbeeld astmamiddel)