Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Als een kind door een insect is gebeten, zal het meestal gaan om een beet door muggen of dazen. Alle insectenbeten veroorzaken een ontsteking van de huid: hevig jeukende, soms pijnlijke bulten (muggenbulten) met soms een grote rode plek rondom de plaats van de beet. Ook insecten die steken (wespen, bijen, hommels) veroorzaken een dergelijke bult.

Vooral wespen en bijen kunnen gemeen steken en een heftige allergische reactie veroorzaken. Het is dus belangrijk te weten of het kind al eerder gestoken is door een bij of een wesp met een heftige reactie tot gevolg.

Waar moet u op letten?

Controleer na een steek of een beet door een insect of de huid snel rood wordt. Bij een heftige allergische reactie na een bijen- of wespensteek kunnen binnen enkele uren benauwdheid en zwelling optreden.

Wat kunt u zelf doen?

Bij pijn en zwelling na een bijen- of een wespensteek koelt u de huid met ijs in een plastic zakje. Is de angel (van een bij) nog aanwezig, haal deze dan met een mesje, een bankpasje of een vingernagel uit de huid. Laat het kind bij een insectensteek in de mond op een ijsklontje zuigen en neem zo snel mogelijk contact op met een arts. DEET is een effectief middel om te voorkomen dat men gestoken wordt. DEET 50% wordt op de huid gesmeerd en blijft acht uur werkzaam. Gebruik bij jonge kinderen tot 2 jaar een lichtere dosering (30%).

Welke medicijnen kunt u geven?

Het is onduidelijk of vrij verkrijgbare crèmes, stiften enzovoort ook echt helpen de jeuk en zwelling na een insectenbeet te verminderen. Gebruik vrij verkrijgbare tabletten tegen allergie alleen in overleg met de huisarts.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts bij:

  • snel toenemende roodheid en zwelling van de huid of in de mond;
  • benauwdheid;
  • neiging tot flauwvallen.

Bij een heftige allergische reactie kan de huisarts een antiallergisch middel voorschrijven om de klachten te verminderen. Als een insectenbeet of insectensteek tot een huidinfectie leidt, kunnen antibiotica nodig zijn.