Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Het kan gebeuren dat een jong kind iets in de neus stopt. Meestal gaat het om een kraal, een klein deel van speelgoed, een propje papier, een pinda enzovoort. Soms ziet de ouder het gebeuren, in andere gevallen heeft het kind symptomen als gevolg van het voorwerp in de neus zoals een loopneus of een verstopte neus. Het is niet ernstig als het kind iets in de neus heeft gestopt, ook niet als het iets in beide neusgaten heeft gestopt. Het kan altijd nog gewoon door de mond ademhalen. Het voorwerp moet wel uit de neus worden gehaald omdat het in de loop van de tijd tot beschadiging van het neusslijmvlies kan leiden.

Waar moet u op letten?

Ca niet zelf met een pincet of haakje proberen het voorwerp te verwijderen. De kans is groot dat u het voorwerp alleen maar dieper in de neus duwt of de neus beschadigt.

Wat kunt u zelf doen?

Om het voorwerp uit de neus te laten komen, is het zinvol om het kind de neus te laten snuiten (met kracht) als het daar oud genoeg voor is. Vaak snuit het kind het voorwerp er dan uit.

U kunt het een volgende keer voorkomen, door het kind niet te laten spelen met kralen, kleine delen van speelgoed en dergelijke.

Welke medicijnen kunt u geven?

Het geven van xylometazoline neusdruppels kan zinvol zijn om de zwelling van het neusslijmvlies te verminderen, waardoor het voorwerp er makkelijker uit kan komen.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts als het niet lukt het voorwerp uit te snuiten. In de meeste gevallen kan de huisarts het voorwerp met een speciaal tangetje of zuigertje verwijderen. Soms lukt het de huisarts niet en stuurt hij het kind door naar de keel-, neus- en oorarts.