Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Slaapstoornissen bij kinderen zijn geen zeldzaam­heid en kunnen zeer belastend zijn. Er wordt onderscheid gemaakt tussen inslaap- en doorslaap­stoornissen. Beide kunnen verschillende oorzaken hebben. Zuigelingen die ’s nachts steeds weer wakker worden, hebben overdag soms te veel geslapen – hun dag-nachtritme heeft zich omge­keerd. Ook kan de baby overdag te weinig calorieën binnen hebben gekregen en heeft hij ’s nachts hon­ger. Dat heeft dikwijls met groeispurts te maken, waarbij de behoefte aan voedingsstoffen plotseling stijgt.

Bij oudere kinderen kunnen slaapstoornissen met een overmatige consumptie van cafeïnehoudende dranken als cola te maken hebben. Ook door ’s avonds lang televisie te kijken of computerspelle­tjes te doen, kan het kind de slaap soms niet vatten. Bij inslaapstoornissen is het aan te raden tot een vast inslaapritueel over te gaan, zodat het kind zijn activiteiten stopt en tot rust komt. Een verhaaltje of een liedje voor het slapengaan werken ontspannend en geven het kind het signaal dat het tijd is om te gaan slapen.

Bij geregelde of steeds terugkerende in- of door­slaapproblemen moet natuurlijk altijd de oorzaak -zoals niet-geuite zorgen – achterhaald worden. Sommige kinderen hebben last van nachtmerries. Daarbij gaat het vooral om gevoelige kinderen, die de belevenissen van de dag mee naar bed nemen en in hun slaap verwerken. Let erop dat de avond rus­tig verloopt en laat het kind niet naar spannende te­levisiefilms kijken of opwindende computerspelle­tjes doen. Soms helpt een weldadige massage, een warm voetbad of een warm bad. Ook een dromenvanger, die boven het bed hangt, of een lappenbeest mee in bed dat deze functie vervult, kan het kind voor akelige dromen behoeden.