Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Studenten die geen inenting hebben gehad tegen de mazelen zijn de komende weken niet meer welkom op het terrein van de Huntington Beach High School. Een schoolgenoot van de tieners in de Amerikaanse staat Californië liep begin januari mazelen op en heeft het virus mogelijk over de hele campus verspreid.

Studenten die niet over de nodige vaccinatie beschikken zijn daarom naar huis gestuurd. Ze mogen zich voorlopig niet in de buurt van de school vertonen. Op Huntington Beach High School zitten bijna 3.000 studenten. Hoeveel er niet zijn gevaccineerd tegen mazelen is vooralsnog niet bekend.

‘Nogal extreem’
“Ik ben geen dokter, dus ik kan er eigenlijk niet over oordelen, maar het lijkt mij nogal een extreme maatregel”, zegt een van de ouders tegenover NBC4. “Ik heb ook mazelen gehad en dat was na drie dagen weer over..”

Het lokale ministerie van Gezondheid wil echter geen enkel risico lopen en verklaart dat de studenten uit de buurt van de school houden momenteel het enige is wat ze kunnen doen om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt.

Tientallen Amerikanen zijn inmiddels besmet geraakt met mazelen. Volgens gezondheidsdiensten begon de uitbraak in Disneyland in Californië. Een niet-ingeënte vrouw die het themapark bezocht, zou de boosdoener zijn.

Mazelen is een virus dat leeft in de neus en keel van besmette mensen en veroorzaakt klachten als koorts, huiduitslag, rode ogen en hoesten. Wanneer je mazelen hebt, ben je vooral besmettelijk van één tot drie dagen voor tot vijf dagen na het optreden van de huiduitslag. Er is een vaccin beschikbaar, maar de groep tegenstanders van vaccinaties wordt vooral in de Verenigde Staten steeds groter.