Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Aarsmaden (enterobiasis) zijn kleine wormpjes die in de ontlasting kunnen voorkomen. Deze wormpjes zijn wit van kleur en kunnen 2 tot 13 mm lang zijn. Ze leven in de dikke darm. De vrouwelijke worm gaat (vaak ’s nachts) door de anus naar buiten om op de huid rond de anus eitjes te leggen. Dit kan jeuk veroorzaken. Als kinderen met de vingers bij de anus krabben, kunnen de eitjes aan de vingers komen en onder de nagels belanden. Wanneer het kind vervolgens voedsel of andere dingen aanraakt, kunnen andere mensen ook met de aarsmaden besmet raken. 

Aarsmaden zijn onschadelijk. Als het kind geen klachten heeft, hoeft u niets te doen. De wormpjes verdwijnen spontaan in vier tot zes weken. Dat kinderen zouden afvallen van wormen, is een fabeltje. Ook veroorzaken aarsmaden geen buikpijn.

Waar moet u op letten?

Hebben kinderen buikpijn of vallen ze af? Neem dan contact op met de huisarts.

Wat kunt u zelf doen?

Als er geen klachten zijn, hoeft u niets te doen. Om verspreiding te voorkomen, is het zinvol om:

  • vaak handen te wassen;
  • nagels kort te knippen;
  • niet aan de anus te krabben. Kleding en beddengoed vaak te verschonen en op minimaal zestig graden te wassen;
  • de wc vaak schoon te maken;
  • vloeren en speelgoed regelmatig schoon te maken;
  • het kind zo min mogelijk mond, neus en ogen aan te laten raken.

Welke medicijnen kunt u geven?

Wanneer u de worminfectie wilt behandelen, kunt u aan kinderen ouder dan 2 jaar mebendazol geven: één tablet van 100 mg en na tien tot veertien dagen nog een keer eenzelfde tablet. Dit middel doodt de levende wormen, maar niet de eitjes. Na tien tot veertien dagen zijn de eitjes uitgekomen (en de daaruit gekomen nieuwe wormen hebben dan zelf nog geen eitjes gelegd). Geef daarom na tien tot veertien dagen nog een tweede tablet. Het middel is vrij verkrijgbaar bij drogist of apotheek. U hebt geen recept nodig. Geef mebendazol niet aan kinderen jonger dan 2 jaar. Als u een worminfectie van uw kind behandelt, behandel dan alle gezinsleden. Meestal hebben zij namelijk ook wormpjes, ook al hebben ze geen klachten.

Aarsmaden zijn witte wormpjes van 2-13 mm lang
aarsmaden

Zijn aarsmaden/wormpjes besmettelijk?

Aarsmaden zijn besmettelijk. Als een kind bij de anus krabt kunnen eitjes onder de nagels komen. Als het kind dan voedsel of andere dingen aanraakt, kunnen andere mensen ook besmet raken. Kinderen met aarsmaden moeten daarom goed hun handen wassen en nagels borstelen.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts als:

  • uw kind buikpijn heeft;
  • uw kind afvalt;
  • u eraan twijfelt of de wormpjes wel aarsmaden zijn;
  • de klachten blijven bestaan na gebruik van mebendazol.