Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Bij braken komt alles wat in de maag zit, zoals voedsel, weer naar buiten. De spieren van maag en slokdarm werken dus eigenlijk precies de verkeerde kant op. In de meeste gevallen is een virusinfectie in het maag-darmkanaal de oorzaak. Een infectie met een bacterie via het voedsel kan ook overgeven veroorzaken. Ook door spanning op school, hoge koorts en reisziekte kunnen kinderen gaan braken. Soms geven kinderen over bij hevig hoesten, zoals bij kinkhoest. Een gevaar van braken is uitdroging. Dit treedt vooral op bij kinderen jonger dan 2 jaar.

Waar moet u op letten?

Let op sufheid, diepliggende ogen en verwardheid. Dit zijn verschijnselen van uitdroging. Ook wanneer het kind gedurende acht tot twaalf uur niet geplast heeft, kan sprake zijn van uitdroging.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt het kind, nadat het braken over is, kleine slokjes water laten drinken. Ook kunt u met een lepeltje slappe thee geven. Houdt het braken aan, geef het dan een ORS-oplossing (een speciale zoutoplossing). Een ORS-oplossing bevat suikers en zouten die helpen het vocht in het lichaam op te nemen en vast te houden (voor aanvullende informatie zie flap boek). Voor ORS is geen algemeen geldende dosering te geven, omdat er veel verschillende soorten en merken in de handel zijn. Lees het voorschrift van de apotheker en/of de bijsluiter bij de verpakking.

Welke medicijnen kunt u geven?

Er zijn geen vrij verkrijgbare geneesmiddelen die helpen om het braken te stoppen.

Is braken besmettelijk?

Een virusinfectie is besmettelijk. Hygiëne, zoals handen wassen, is dan erg belangrijk.

Naar school of het kinderdagverblijf?

Kinderen die braken mogen in principe gewoon naar school of het kinderdagverblijf. Maar meestal voelen ze zich zo vervelend, dat ze beter thuis kunnen blijven.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts bij tekenen van uitdroging, zoals:

  • sufheid en lusteloosheid;
  • diepliggende ogen;
  • verwardheid;
  • niet willen drinken;
  • niet geplast gedurende acht tot twaalf uur.

Raadpleeg ook de huisarts als er behalve braken ook diarree of koorts optreedt.