Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Bij elk kind komen vroeg of laat de melktandjes door. Deze tandjes komen vanuit de kaakbotten naar de oppervlakte. Ze breken door het mondslijmvlies en nemen zo hun positie in het gebit in.

Voor verreweg de meeste kinderen is dit een pijnlijk proces. Tussen de leeftijd van 6 maanden en 6 jaar komen er bij kinderen voortdurend tandjes door. Ouders denken vaak dat klachten als koorts, diarree, loopneus of rusteloosheid ook daardoor veroorzaakt worden. Maar dat is niet zo. Kinderen van deze leeftijd hebben nog maar weinig weerstand tegen infecties. Daardoor hebben zij ook regelmatig infecties waarbij temperatuursverhoging of koorts kan voorkomen. Koorts (temperatuur hoger dan 38 °C), diarree of hoesten, kan nooit door het doorkomen van tandjes worden veroorzaakt.

Waar moet u op letten?

Koorts wordt niet door doorkomende tandjes veroorzaakt. Er is dan een andere oorzaak (waarschijnlijk een virusinfectie) waardoor koorts ontstaat.

Wat kunt u zelf doen?

Soms vinden kinderen koude dranken of waterijsjes prettig. Eten is minder belangrijk.

Welke medicijnen kunt u geven?

Bij pijn kunt u paracetamol geven.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer u twijfelt over wat er aan de hand is, of als u vindt dat het kind echt ziek is, is het verstandig om contact met de huisarts op te nemen.