Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door een verkoudheidsvirus of een bacterie, die een ontsteking van het keelslijmvlies geven. Vaak is niet alleen de keel, maar zijn ook de keelamandelen ontstoken. In de keel kunnen dan witte stippen te zien zijn.

Kleine kinderen klagen zelf meestal niet over keelpijn, maar geven dan aan dat eten of drinken pijn doet. Vaak gaat keelpijn samen met snotterigheid, hoesten of koorts. Sommige kinderen hebben ook oorpijn of buikpijn. Meestal is keelpijn onschuldig en gaan de klachten binnen een week vanzelf over.

Waar moet u op letten?

Wanneer er ook vlekjes op de huid zijn, zou dit kunnen wijzen op roodvonk.

Wat kunt u zelf doen?

Bij keelpijn zijn meestal geen speciale maatregelen nodig. Laat kinderen met koorts goed drinken, geef ze eventueel waterijsjes. Eten is minder belangrijk.

Welke medicijnen kunt u geven?

In de meeste gevallen gaat keelpijn vanzelf over en zijn er geen speciale medicijnen nodig. Paracetamol helpt tegen de pijn. Ook bij koorts kunt u paracetamol geven. Kinderen voelen zich dan vaak minder ziek.

Is keelpijn besmettelijk?

Verkoudheidsvirussen verspreiden zich door praten, hoesten en niezen, waarbij vochtdeeltjes met het virus in de lucht worden gebracht. Ook bacteriën die keelpijn veroorzaken, verspreiden zich op die manier. Maar lang niet iedereen die besmet raakt, wordt ook ziek. Extra hygiënische maatregelen, zoals het regelmatig handen wassen en het gebruik van papieren zakdoeken, kunnen besmetting van anderen voorkomen. Dit is vooral belangrijk als kinderen dicht op elkaar leven, zoals in een groot gezin of op een kinderdagverblijf.

Moeten de amandelen er niet uit?

Vroeger werden vaak de keelamandelen verwijderd bij kinderen die vaak keelpijn hadden. Uit onderzoek is echter gebleken dat dat meestal niet helpt. Alleen
wanneer kinderen meer dan vijf keer per jaar een ernstige keelontsteking hebben, kan de huisarts overwegen om het kind door te sturen naar de keel-, neus- en oorarts voor het verwijderen van de amandelen.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts als:

  • het kind erg ziek is of als het de mond niet goed kan openen;
  • het kind minder dan de helft drinkt van wat het normaal drinkt;
  • het kind een afweerstoornis heeft;
  • de keelpijn langer duurt dan een week.