Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Bij luieruitslag is er sprake van roodheid, schilfering en jeuk van de billetjes bij kinderen die luiers gebruiken. Door wrijving tussen de luier en de huid raakt de vochtige huid beschadigd. Door inwerking van urine en bestanddelen van de ontlasting verergert de irritatie. De huid kan kapot gaan. Contact met urine en ontlasting is dan pijnlijk, waardoor de kinderen veel huilen. Bij kinderen die langer dan drie dagen luieruitslag hebben, is bijna altijd een schimmel (Candidaalbicans) aanwezig. Kenmerkend bij een schimmelinfectie zijn de kleine rode plekjes voor de egale roodheid op de billen. Dit worden ‘eilandjes voor de kust’ genoemd.

Waar moet u op letten?

Gebruik bij roodheid onder de luier zo snel mogelijk een zinkoxidesmeersel.

Wat kunt u zelf doen?

Het is erg belangrijk dat je de billetjes droog houdt. Vaak verschonen is dus nodig. Zinkoxidesmeersel als bescherming van de huid kan veel ellende voorkomen. Gebruik geen zinkzalf, dat werkt juist averechts!

Welke medicijnen kunt u geven?

Bij beginnende luieruitslag helpt zinkoxidesmeersel. Voor een schimmelinfectie (met ‘eilandjes voor de kust’) is miconazolcrème te koop bij de drogist of apotheek.

Bij luieruitslag is er een rode uitslag in de liesstreek, hier met
”eilandjes voor de kust” dus waarschijnlijk een schimmelinfectie
luieruitslag

Is luieruitslag besmettelijk?

Luieruitslag is niet besmettelijk.

Naar het kinderdagverblijf?

Kinderen kunnen gewoon naar het kinderdagverblijf. Het is belangrijk dat op het kinderdagverblijf ook het zinkoxidesmeersel gebruikt wordt.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts wanneer de luieruitslag niet geneest met zinkoxidesmeersel. Bij een duidelijke schimmelinfectie kan de huisarts een antischimmelcrème voorschrijven. Dit middel kan ook gemengd worden met het eerder genoemde zinkoxidesmeersel.