Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Netelroos veroorzaakt heftig jeukende zwellingen van de huid, ook wel galbulten genoemd. Iedereen kent dit verschijnsel wel na aanraking van brandnetels. Vaak komen de zwellingen ineens op en verdwijnen dan weer, om soms op een andere plaats van het lichaam terug te komen. De grootte van de zwellingen is wisselend. Soms ontstaan grote plakkaten. In de meeste gevallen verdwijnen de galbulten binnen enkele uren. Soms duurt het veel langer. Ook kunnen zwellingen op de lippen en rond de ogen ontstaan. Vaak is dat pijnlijk. Heel soms komen de zwellingen in de keel en op de tong voor en kunnen deze benauwdheid veroorzaken.

Er zijn veel oorzaken van netelroos. Diverse geneesmiddelen, voedingsbestanddelen en infecties kunnen netelroos veroorzaken. In veel gevallen is de oorzaak echter onduidelijk. De meeste galbulten verdwijnen vanzelf.

Waar moet u op letten?

Let op het ontstaan van zwellingen van de lippen, rond de ogen en in mond en keel. Neem in dit geval met spoed contact op met de huisarts.

Wat kunt u zelf doen?

Bij hevige jeuk kan mentholstrooipoeder verlichting geven.

Welke medicijnen kunt u geven?

Er zijn voor kinderen geen vrij verkrijgbare medicijnen die helpen de jeuk en zwelling te verminderen.

Bij netelroos komen de zwellingen ineens op en verdwijnen
dan weer, om soms op een andere plaats weer terug te komen
netelroos

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts als:

  • de klachten na 24 uur niet minder worden. De huisarts kan dan een antiallergisch medicijn voorschrijven om de zwelling en jeuk te verminderen;
  • de klachten vaak terugkomen. De huisarts kan dan onderzoeken waardoor de zwellingen worden veroorzaakt en zo nodig medicijnen geven om te voorkomen dat de netelroos steeds terugkomt.