Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Bij een oogontsteking gaat het meestal om een ontsteking van het bindvlies van het oog (conjunctivitis of bindvliesontsteking). De oorzaak is meestal een infectie met een bacterie of, minder vaak, een virus. Ook een combinatie van beide kan voorkomen. Soms is een allergie de oorzaak. Kenmerkende verschijnselen zijn roodheid van het oogwit, jeuk of branderigheid, het gevoel dat er een vuiltje of zand in het oog zit en, al dan niet vieze, afscheiding (prut). Bij het wakker worden is de afscheiding vaak ingedroogd en lijkt het oog ‘dichtgeplakt’. Bij allergie is de afscheiding waterig. Kinderen met vieze oogjes kunnen wel gewoon zien. Meestal treedt er binnen drie dagen duidelijke verbetering op.

Waar moet u op letten?

Pijn aan het oog, het niet kunnen verdragen van licht, slechter zien en aanhoudende (langer dan drie dagen) roodheid zijn verschijnselen die kunnen duiden op complicaties of op een andere oogaandoening.

Wat kunt u zelf doen?

Bij veel afscheiding en korstvorming door ingedroogd slijm kunt u de ogen schoonmaken met gewoon leidingwater. Maak de ogen schoon van buiten naar binnen, dus bewegend naar de neus toe.

Welke medicijnen kunt u geven?

Er zijn geen vrij verkrijgbare oogdruppels die helpen bij een oogontsteking.

Is een oogontsteking besmettelijk?

Een oogontsteking die wordt veroorzaakt door een bacterie of virus is besmettelijk. Goede hygiëne, zoals handen wassen en het vermijden van direct contact, beperken het overdragen van bacteriën en virussen. Vermijd het gemeenschappelijk gebruik van washandjes, handdoeken en zakdoeken.

Naar school of het kinderdagverblijf?

Er is geen reden om het kind niet naar school of het kinderdagverblijf te laten gaan. Zorg er wel voor dat ook daar de genoemde hygiënische adviezen worden nageleefd.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts bij:

  • pijn aan het oog;
  • het niet kunnen verdragen van licht;
  • slechter zien;
  • roodheid die langer dan drie dagen duurt.

Raadpleeg ook de huisarts als de klachten langer dan één tot twee weken aanhouden of als je denkt aan een allergie. De huisarts kan eventueel antibiotische oogzalf of antiallergische oogdruppels geven.