Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Oorpijn wordt meestal veroorzaakt door een acute ontsteking van het middenoor, de ruimte direct achter het trommelvlies. Vooral jonge kinderen van ongeveer 6 maanden tot 2 jaar hebben daar vaak last van. Boven het 7e jaar komt het veel minder vaak voor. 

Een acute oorontsteking ontstaat meestal tijdens een verkoudheid. De slijmvliezen in de neus en keel zijn dan gezwollen. De buis van Eustachius, een klein kanaaltje tussen de keel en het middenoor, zit daardoor dicht en virussen en bacteriën in het middenoor kunnen dan niet meer weg. Ze veroorzaken dan een ontsteking met vocht. Door het vocht gaat het trommelvlies bol staan, wat erg pijnlijk is. Soms wordt de druk op het trommelvlies zo hoog, dat het knapt. Het ontstekingsvocht uit het middenoor loopt dan door het oor naar buiten. We noemen dat ook wel een ‘loopoor’. Bij meer dan de helft van de kinderen zijn de klachten van een acute oorontsteking al na een dag over en bijna alle kinderen zijn klachtenvrij na drie dagen. Soms kan een oorontsteking lang doorsudderen, waarbij kinderen vooral last hebben van een verminderd gehoor. Dat noemen we een ‘slijmoor‘.

Waar moet u op letten?

Een oorontsteking kan ernstiger verlopen bij kinderen:

  • jonger dan 6 maanden;
  • met het syndroom van Down;
  • met een open verhemelte;
  • die eerder een ooroperatie hebben gehad;
  • met verminderde weerstand.

Wat kunt u zelf doen?

  • Geef bij pijn paracetamol.
  • Bij een verstopte neus kan bij kinderen onder de 2 jaar een zoutoplossing in de vorm van druppels of een spray helpen het slijm weg te spoelen en de neus vrij te maken.
  • Bij kinderen boven de 2 jaar kunt u ook xylometazoline geven. Xylometazoline vermindert de zwelling van het opgezette slijmvlies en maakt de neus, en mogelijk ook de buis van Eustachius, beter doorgankelijk.

Is een oorontsteking besmettelijk?

Een oorontsteking zelf is niet besmettelijk. De virussen en bacteriën die een oorontsteking kunnen veroorzaken zijn dat wel. Daarom is hygiëne belangrijk.

Naar school of het kinderdagverblijf?

Als het kind zich niet goed voelt of als het koorts heeft, is het beter het kind thuis te laten.

Wanneer naar de huisarts?

Ga bij een oorontsteking naar de huisarts als het kind veel pijn heeft, als er pijn aan twee oren is, als het kind (erg) ziek is, of als de klachten langer dan drie dagen aanhouden. In sommige gevallen zal de huisarts antibiotica geven. Antibiotica helpen niet tegen de pijn, maar worden gegeven wanneer aan een bacteriële infectie wordt gedacht.