Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Een slijmoor is eigenlijk geen oorontsteking maar een gevolg daarvan. Bij een slijmoor zit er vocht achter het trommelvlies in het middenoor. Het komt vooral voor bij kinderen tot 7 jaar. Bij een verkoudheid wordt er vocht in het middenoor afgescheiden. Normaal wordt het vocht door de buis van Eustachius afgevoerd. Als deze buis niet goed werkt, kan het vocht niet goed weg. Door het vocht werkt het middenoor niet goed en hoort het kind tijdelijk minder goed.

Een slijmoor gaat meestal binnen drie tot zes maanden vanzelf over. Bij veel kinderen komt het slijmoor weer terug. Een slijmoor geeft geen beschadiging van het gehoororgaan, zelfs niet als er langdurig vocht in het middenoor zit. Soms is het slijmoor zo lang aanwezig dat er spraak- of leerproblemen ontstaan.

Waar moet u op letten?

Wanneer uw kind drie maanden niet goed hoort, is het zinvol om naar de huisarts te gaan.

Wat kunt u zelf doen?

  • Als een kind minder goed hoort, is een rustige omgeving belangrijk.
  • Luide televisie of harde stemmen kunnen voor het kind hinderlijk zijn.
  • Als het kind niet goed hoort, is het belangrijk dat het kindje mond kan zien als je praat.
  • Laat de school of het kinderdagverblijf weten dat je kind minder goed hoort, zodat ze er rekening mee kunnen houden.

Welke medicijnen kunt u geven?

Er zijn geen medicijnen waarmee een slijmoor overgaat.

Is een slijmoor besmettelijk?

Een slijmoor is niet besmettelijk.

Naar school of het kinderdagverblijf?

Een kind met een slijmoor kan gewoon naar school of het kinderdagverblijf. Als het kind slechter hoort, is het verstandig dit aan de leerkracht of de medewerkers van het kinderdagverblijf te vertellen. Dan kunnen ze er rekening mee houden.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts als het kind drie maanden last heeft van gehoorproblemen en/of ook problemen heeft met spraak en taal. Deze kan zo nodig doorverwijzen naar de keel-, neus- en oorarts.

Trommelvliesbuisjes

In sommige gevallen zal een keel-, neus- en oorarts trommelvliesbuisjes plaatsen. Het plaatsen van een trommelvliesbuisje gebeurt onder een lichte narcose. Er wordt een sneetje in het trommelvlies gemaakt en het slijm achter het trommelvlies wordt weggezogen. In het sneetje wordt een buisje geplaatst. Vroeger werden trommelvliesbuisjes vaak geplaatst. Tegenwoordig gebeurt dat minder, omdat we inmiddels weten dat de gehoorklachten en ook taal- en spraakproblemen vanzelf overgaan als het kind ouder wordt.