Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Spruw is een infectie met een gist (een soort schimmel) van het mondslijmvlies. De gist heet Candida albicans. Spruw herkent u aan witte vlekken in de mond die u niet kunt afvegen. Het komt regelmatig voor bij pasgeborenen. Het kind kan de infectie krijgen tijdens de geboorte, via een speen of de borst van de moeder. Pasgeborenen zijn zeer vatbaar voor spruw, omdat zij nog geen goed afweersysteem hebben. Meestal is spruw onschuldig en geeft het geen klachten. Soms hebben kinderen lichte pijn en problemen met drinken. In de meeste gevallen gaat spruw na enkele weken vanzelf over.

Waar moet u op letten?

Als het kind niet goed drinkt, is het verstandig contact met de huisarts op te nemen.

Wat kunt u zelf doen?

  • Hygiëne is belangrijk.
  • Als u borstvoeding geeft: was uw handen voor de voeding en maak uw tepels schoon met lauw water.
  • Kook spenen van flesjes elke dag uit en bewaar deze op een droge en schone plaats.

Welke medicijnen kunt u geven?

Er zijn geen vrij verkrijgbare medicijnen verkrijgbaar via de drogist of apotheek die helpen bij spruw.

Is spruw besmettelijk?

De gist die spruw veroorzaakt, komt bij ieder mens voor. Bij sommige mensen, meestal als er sprake is van verminderde weerstand, kan dit tot spruw leiden. Als verzorger van een kind met spruw kunt u zichzelf besmetten als u niet goed uw handen wast.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts als een kind met spruw veel huilt of minder goed drinkt. De huisarts kan dan een gel (miconazol of nystatine) voorschrijven waarmee de infectie in de meeste gevallen na twee tot vier weken verdwijnt.