Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Een kind dat verkouden of snotterig is, heeft in de regel last van verschijnselen zoals neusverstopping, niezen, koorts, hoesten, keelpijn en zich ziek voelen. Zo’n verkoudheid wordt veroorzaakt door een infectie met een virus. Door deze infectie zet het slijmvlies in neus en keel op. Gewoonlijk gaat een verkoudheid na een paar dagen tot enkele weken vanzelf over. Een verkoudheid kan ook leiden tot andere klachten zoals een oorontsteking of keelontsteking. Er zijn meer dan tienduizend virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Kleine kinderen zijn nog maar weinig in aanraking gekomen met deze verkoudheidsvirussen en hebben dus nog nauwelijks weerstand ertegen. Dat is de reden dat kleine kinderen vaak verkouden zijn, soms wel tien keer per jaar. Omdat bij een verkoudheid een virus de veroorzaker is, zijn geneesmiddelen tegen bacteriën (antibiotica) niet werkzaam.

Waar moet u op letten?

Neem contact op met de huisarts als het kind kortademig is, suf is, heel weinig slijm ophoest of heel weinig drinkt of plast. Neem altijd contact op met de huisarts als een kind dat jonger dan 3 maanden is, koorts heeft.

Wat kunt u zelf doen?

 • Laat het kind zo min mogelijk mond, neus en ogen aanraken.
 • Was regelmatig de handen met water en zeep.
 • Gebruik bij hoesten en niezen papieren zakdoeken.
 • Gebruik papieren zakdoeken maar één keer.
 • Houd tafels, deurklinken, deuren en kranen goed schoon.
 • Rook niet in ruimtes waar het kind verblijft.
 • Ventileer ruimtes dagelijks.

Welke medicijnen kunt u geven?

Er bestaan geen medicijnen waarmee het verkoudheidsvirus kan worden gedood. Het geven van medicijnen helpt alleen om de klachten te verlichten zodat het kind minder last heeft. Bij een verstopte neus kan een zoutwateroplossing of xylometazoline (druppels of spray, voor dosering zie flap boek) helpen om de neus vrij te maken. Bij pijn of koorts kun je paracetamol geven (voor dosering zie flap boek). Hoestdrankjes helpen maar weinig. Er is niet veel bekend over de werkzaamheid van andere, vrij verkrijgbare middelen die voor verkoudheid te koop zijn (zoals echinacea, vitamine C, zink enzovoort). Het gebruik van deze middelen wordt daarom niet aangeraden.

Is een verkoudheid besmettelijk?

Het verkoudheidsvirus verspreidt zich via de vochtdeeltjes die worden uitgeademd of uitgehoest. Het kind zit aan de neus of mond en raakt dan weer speelgoed, de deurknop of een ander kind aan. Ook via handen geven wordt het virus gemakkelijk verspreid. Vandaar dat hygiëne belangrijk is om verdere verspreiding van verkoudheidsvirussen te beperken.

Naar school of het kinderdagverblijf?

Een verkoudheid is meestal onschuldig en moeilijk te voorkomen. Een verkouden kind kan dus gewoon naar school of het kinderdagverblijf. Om verspreiding van het virus te beperken, is het wel belangrijk dat het kind ook op school regelmatig de handen wast en bij hoesten of niezen de hand voor de mond houdt.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts:

 • als het kind kortademig is;
 • als het kind een piepende ademhaling heeft;
 • als het kind suf is;
 • als er heel veel slijm loskomt bij het hoesten;
 • als het kind minder dan de helft drinkt van wat het normaal drinkt, of minder plast;
 • bij koorts (temperatuur boven 38 °C). Neem bij kinderen jonger dan 3 maanden nog dezelfde dag contact op met de huisarts. Is het kind ouder dan 3 maanden, neem dan contact op met de huisarts wanneer de koorts langer dan drie dagen aanhoudt;
 • als het kind opnieuw koorts krijgt, nadat het een paar dagen koortsvrij is geweest.