Overzicht en bestrijding van kinderziektes
Kinderziektengids

Bij verstopping (obstipatie) is er sprake van een moeilijke, trage stoelgang. Normaal hebben kinderen van 4 jaar ten minste drie keer per week ontlasting. Zuigelingen poepen gewoonlijk één tot negen keer per dag. Bij obstipatie hebben kinderen klachten zoals veel huilen en buikpijn. Ze kunnen en willen soms niet poepen. Bij zuigelingen wordt verstopping meestal veroorzaakt door de samenstelling van de voeding. Borstvoeding kan onregelmatige, harde ontlasting tot gevolg hebben. Ook flesvoeding met naar verhouding te veel melkpoeder, geeft soms verstopping. Soms kunnen er pijnlijke scheurtjes in de anus aanwezig zijn, waardoor kinderen langdurig hun ontlasting ophouden. Andere (aangeboren) oorzaken komen maar zeer zelden voor.

Bij peuters en kleuters spelen emoties vaak een rol. Denk bijvoorbeeld aan een verjaardag, verhuizing en logeren. Ook moet het kind nog leren op de pot te zitten en dan ontlasting te krijgen. Het gebeurt nogal eens dat de endeldarm overvol is en het kind daardoor de ontlasting niet kan ophouden. Op deze leeftijd kunnen worminfecties ook een oorzaak van verstopping zijn.

Kinderen tussen 4 en 12 jaar hebben nogal eens buikklachten, gecombineerd met trage, onregelmatige ontlasting. Dit heeft vaak te maken met het voedingspatroon in het gezin.

Waar moet u op letten?

Als het kind zijn ontlasting niet kan ophouden of niet groeit, is er reden om hulp in te roepen. Let ook op gebrek aan eetlust, braken en lichte temperatuursverhoging. Dit kan bij ernstige, langdurige verstopping voorkomen.

Wat kunt u zelf doen?

Bij zuigelingen met een trage stoelgang zijn voedingsadviezen nuttig. U kunt de flesvoeding met wat extra water dunner maken, of een paar theelepels sinaasappelsap of pruimensap toevoegen. Ook kunt u wat suiker aan de voeding toevoegen. Een groente- of fruithapje en bruin brood kunnen ook helpen.

Bij peuters is de zindelijkheidstraining belangrijk. Hierbij is het belangrijk dat de voeten op de grond staan. Een voetenbankje kan daarbij helpen. Belonen en geduld zijn erg belangrijk bij de begeleiding.

Welke medicijnen kunt u geven?

Er zijn bij de drogist en apotheek zonder recept medicijnen verkrijgbaar die verstopping tegengaan, maar gebruik deze alleen in overleg met de huisarts.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met de huisarts:

  • bij verstopping kort na de geboorte. De huisarts zal onderzoeken waardoor de verstopping wordt veroorzaakt;
  • als voedingsadviezen geen effect hebben. De huisarts kan medicijnen voorschrijven om de endeldarm leegte maken. Vaak wordt daarna lactulose gegeven om een regelmatig ontlastingspatroon te krijgen;
  • wanneer het kind zijn ontlasting niet kan ophouden.